Muziekvereniging Roosendaal

zaterdag 04 juli / 12:00 - 22:30 uur

ZOMERS T’PLEIN CONCERT DOOR MUZIEKVERENIGING ROOSENDAAL

Naar aanleiding van het succesvolle avondconcert van vorig jaar, heeft T’plein | Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo aan Muziekvereniging Roosendaal gevraagd een middag- en avondvullend programma samen te stellen voor zaterdag 4 juli a.s.

CONSUMPTIES ZIJN OP 4 JULI BIJ DE KRING ROOSENDAAL EN DE MORIAAN ETEN & DRINKEN ALLEEN VERKRIJGBAAR MIDDELS DE T’PLEIN CONSUMPTIEBON. DEZE ZIJN TE KOOP BIJ HET VERKOOPUNT OP HET PLEIN. KLIK HIER VOOR DE SPELREGELS.

Klein Podium

Klein Podium was ook bezig met het organiseren van een middagprogramma en samenwerking was snel geregeld. Dit is De dag van de Romantische Muziek geworden. Het sluit mooi aan op het programma van Muziekvereniging Roosendaal. Van 12.00 uur tot ongeveer 15.30 uur organiseert Klein Podium een Dag van de Romantische Muziek in de tuin van Museum Het Tongerlohuys naast Schouwburg de Kring. De muziek die te horen is, is van alle tijden. Uit de romantische periode, maar het kan ook uit de huidige tijd komen: klassiek, musical en misschien ook jazz. Naast de bekende ensembles en personen, treedt ook een aantal jonge talenten op en geeft tevens het dichterscollectief AQauREdt met enkele gedichten acte de presence. Bekende(re) ensembles zijn het Roosendaals Salonorkest, Belcanto, het Saxofoon Sextet en Klein Podium zelf. De jonge garde bestaat o.a. uit Simone Arnold en Rumon Hagenaars. Iedere deelnemer staat 15 tot 20 minuten op het podium. Dat kan als solist, als duo of als ensemble zijn. Tussen elke blokje van 15-20 minuten is een korte pauze. Het geheel is vrij toegankelijk en het publiek kan er voor kiezen om delen te beluisteren. De dag van de Romantische Muziek begint om 12.00 uur en eindigt om 15.30 uur. Kijk voor info op: www.kleinpodium.nl.

Muziekvereniging Roosendaal

Vakanties in verre streken, daar horen altijd leuke muzikale herinneringen bij. Op zaterdag 4 juli kan iedereen zijn of haar hart ophalen op het Tongerloplein, waar een groots muziekproject plaatsvindt met de vakantie als verbindend thema. Muziekvereniging Roosendaal organiseert dit T’plein concert, in samenwerking met T’plein (Stichting Platform Cultuurplein Tongerlo) en Muziek in Roosendaal (Leonie van Kelle en Jeroen Hack). Ook werken enkele dansgroepen en muzikale solisten aan dit programma mee.

Voor Muziekvereniging Roosendaal zelf vinden de belangrijkste optredens van de dag in de middag plaats. Het zijn de eindpresentatie van het basisscholenproject ‘Het Orkest’ en het optreden van het Kids-orkest van de vereniging. Zij laten zien dat er leven zit in het samen muziek maken in Roosendaal.

‘Deze kinderen zijn ons ticket naar de toekomst, om in vakantietermen te blijven’, zegt Suzanne Rockx-Laro. Binnen het bestuur van Muziekvereniging Roosendaal heeft zij de portefeuille educatie. ‘De aanwas van jonge muzikanten is van levensbelang voor onze vereniging. Muziekonderwijs, en dan vooral gericht op samenspel, speelt daar natuurlijk een grote rol in. Daarom zijn we in verschillende samenwerkingsverbanden bezig het samen muziek maken door kinderen te promoten.’

‘Het Orkest’ is een project van Muziek in Roosendaal (Leonie van Kelle en Jeroen Hack). Kinderen in de groepen 3, 4, 5 en 6 van vier basisscholen kregen vier lessen, waarbij in de laatste les het lied werd aangeleerd dat op deze avond ten gehore gebracht wordt.

Suzanne: ‘Ons eigen Kids-orkest is begin oktober vorig jaar gestart, staat onder leiding van Marjolein Roovers en telt nu zeven beginnende muzikanten op zeer diverse instrumenten: van viool tot drum en van akoestische gitaar tot trompet.’

Na de zomer, op donderdag 3 september, gaat in het Centrum voor Muziek het nieuwe project Muziek ABC van start, voor alle Roosendaalse kinderen tussen de 6 en 9 jaar. Onder leiding van Marjolein Roovers, de dirigent van het Kids-orkest, gaan de kinderen kennis maken met verschillende instrumenten en natuurlijk samen muziek maken. Dit is een vervolg op het succesvolle project met basisschool De Klimroos, waarin Muziekvereniging Roosendaal binnen het programma voor Buitenschoolse Opvang een verkorte cursus Algemene Muzikale Vorming verzorgde.

De gastartiesten zijn het over het belang van muziekonderwijs helemaal met Suzanne eens en vertellen graag wat dit voor hen betekent.

Tim Klaassen (DJ Tim): ‘Live muziek maken bezorgt mensen een gezellige avond uit en het verbindt mensen. Buiten dat ik het leuk vind om mensen op deze manier te vermaken, vind ik het ook superleuk om zelf naar evenementen toe te gaan waar muziek is. Je ziet iedereen dan op zijn of haar manier genieten en je leert er ook nog eens van. Iedereen zou moeten leren om samen met anderen muziek te maken.’

Sopraan Franka van Dommelen zegt: ‘Mijn missie is om klassieke muziek dichter bij de mensen te brengen. Daarom maak ik samen met Co Vergouwen nieuwe klassieke muziek. Stukken met een klassieke opzet en met invloeden van deze tijd erin verwerkt, zodat ze ook erg leuk zijn om te leren spelen. Geweldig dat Muziekvereniging Roosendaal Co en mij heeft gevraagd samen te werken in deze unieke combinatie van zang, harmonieorkest en piano.’

‘Muziekonderwijs heeft voor mij heel veel betekend’, vertelt zangeres Marion Emmerik. ‘Op de middelbare school had ik een bevlogen muziekdocent die ons leerde om te luisteren naar klassieke muziek, die ons vertelde over componisten, de verhalen achter de muziek, en ook hoe we konden herkennen hoe een muziekstuk nou in elkaar zit. Hij heeft me zeker ook geinspireerd om open te staan en te luisteren naar veel soorten muziek. Bezig zijn met muziek prikkelt en ontwikkelt de creativiteit.’

Volgens pianist Co Vergouwen is muziekonderwijs een essentieel onderdeel van de opvoeding. ‘Muziek zorgt voor een mentale, emotionele en fysieke verrijking van ieder mens, vooral door het leren zingen en bespelen van een instrument. Het verdwijnen van de gemeentelijke muziekscholen door heel het land is een verarming geweest, waarbij veel van het samenspel in de knel gekomen is. Gelukkig pakken muziekverenigingen samen met de docenten dit steeds meer op.’

 

korte samenvatting van het programma

* Van 12.00 uur tot ongeveer 15.30 uur brengt Klein Podium in de tuin van Museum Het Tongerlohuys een programma van Romantische Muziek. Zang en muziek worden afgewisseld door poëzie, voorgedragen door het Roosendaals dichterscollectief AQuaREdt.

* Om 16.00 uur begint op het Tongerloplein een optreden van het Kids-orkest van Muziekvereniging Roosendaal, onder leiding van Marjolein Roovers, gevolgd door de eindpresentatie van het basisscholenproject ‘Het Orkest’ van Muziek in Roosendaal.

* Om ongeveer 16.45 uur begint het optreden van het zaterdagorkest van Muziekvereniging Roosendaal onder leiding van Luc van Gaans, met een gastoptreden van DJ Tim. Dit verrassende concert in hoorspelvorm heeft als thema ‘een relaxte strandvakantie’. Het middagprogramma wordt afgesloten om ongeveer 17.30 uur.

* Om 20.00 uur brengt het maandagorkest onder leiding van Rob Sloekers een concert in mediterrane sfeer, inclusief een moderne dans van Rob van de Geijn en Martine van Leengoed, en met een prominente rol voor sopraan Franka van Dommelen en pianist Co Vergouwen. Franka brengt enkele nummers van haar CD ‘Riflesso’ ten gehore.

* Om 21.00 uur gaat het woensdagorkest onder leiding van Wendy Bellens op een feestelijke muzikale rondreis. Let vooral op de temperamentvolle Spaanse nummers, met dans verzorgd door De Bra Dance Masters. Ook begeleidt het orkest zangeres Marion Emmerik in het zwoele nummer ‘Sway’.

Informatie: www.muziekverenigingroosendaal.nl

bezoek de website